11.11.12

Submarine

Vaig a anar a veure Submarine sense saber ben bé què em podia trobar. La breu sinopsi a la cartellera del diari feia pensar que la pel·lícula tant podia ser un bunyol com una de les agradables sorpreses de la temporada. Finalment, una bona crítica al diari em van fer acabar de decidir.

La sinopsi a què em referia és aquesta: "Oliver Tate és un peculiar jove de 15 anys d’edat que té dos objectius: perdre la seva virginitat abans del seu proper aniversari, i impedir que la seva mare deixi el seu pare per anar-se'n amb el seu antic amor de l’institut."

La veritat és que, després de veure la pel·lícula, no acabo d'estar massa d'acord amb aquesta sinopsi. És cert que els problemes dels seus pares són un dels principals maldecaps d'Oliver, i que la relació de la seva mare amb el veí el trasbalsarà molt i el mourà a actuar en defensa de la seva família. Però no veig que l'altre objectiu del noi sigui perdre la virginitat abans del seu aniversari, com sigui i amb qui sigui. Potser sí que és això el que el porta a començar la seva relació amb Jordana. Però un cop s'inicia aquesta relació, allò que realment importa són els sentiments dels personatges, l'egoisme d'Oliver, les excentricitats de Jordana, les diferències entre tots dos, els alts i baixos en la seva relació.

Richard Ayoade ha dirigit una pel·lícula que en molts aspectes em fa pensar en l'aclamada Juno (2007) de Jason Reitman. Totes dues es mouen entre la comèdia i el drama; totes dues fan un retrat del món dels adolescents que té en compte tant les relacions amoroses com el tracte amb els pares; i totes dues tenen unes magnífiques bandes sonores basades en la música pop independent.

La connexió d'Ayoade amb el món de la música ve de lluny. Ha fet videoclips per a Super Furry Animals, The Last Shadow Puppets, Vampire Weekend o Arctic Monkeys. Fins i tot va el 2008 va fer una pel·lícula sobre un concert d'aquests últims. No ens ha de sorprendre, doncs, que Ayoade hagi comptat amb Alex Turner, cantant i guitarrista dels Arctic Monkeys i líder de The Last Shadow Puppets, per fer les cançons de Submarine.

I quines cançons! Tant a nivell musical com pel que fa a les lletres complementen perfectament les imatges i la història que ens explica Ayoade; tenen l'encís necessari per dotar de poeticitat escenes com la de la banyera enmig del camp o la de la bicicleta i la bengala.

L'he trobada, doncs, una pel·lícula deliciosa. Perquè us en feu una idea, aquí teniu unes imatges de Submarine muntades sobre una de les cançons d'Alex Turner, "Piledriver Waltz".